Nieuwe jaarrekeningmodellen voor nieuwe vennootschappen

Het nieuwe wetboek van vennootschappen (WVV) voorziet in nieuwe publicatieverplichtingen, toch voor de nieuwe vennootschappen. U kan vanaf 2020 kiezen tussen 6 extra modellen… Nu ja… kiezen is het misschien niet het juiste woord.

Auteur: Nationale Bank

De nationale bank (NBB) verzamelt en publiceert de jaarrekeningen van de Belgische vennootschappen: dat is één van haar belangrijkste missies. U kan er de jaarrekening van vrijwel elke rechtspersoon in België raadplegen en ze gebruikt ze zelf ook voor statistieken en financiële analyses.
Om dat allemaal een beetje vlot te laten lopen moet u de modellen gebruiken die de NBB voorschrijft. Elk jaar publiceert de NBB daarom het model dat gebruikt moet worden.

Nieuwe vennootschappen

De vennootschappen die opgericht worden vanaf 1 mei 2019 en de “oude” vennootschappen die gekozen hebben voor de toepassing van de WVV (de zogenaamde opt-in-vennootschappen), moeten een aantal zaken melden die nog niet opgenomen zijn in het bestaande model van jaarrekening. Dus was een nieuwe model nodig.
Op 30 juni 2019 stonden de 6 nieuwe mogelijke modellen in het Belgisch Staatsblad.

Vanaf 2020

Er zijn telkens 3 modellen (volledig, verkort en micro) voor enerzijds vennootschappen zonder kapitaal (bv, cv) en anderzijds vennootschappen met kapitaal (nv).
Dat geeft in totaal 6 modellen:

een volledig model voor kapitaalvennootschappen (VOL-kap)

een verkort model voor kleine kapitaalvennootschappen (VKT-kap)

een micromodel voor microkapitaalvennootschappen (MIC-kap) 

een volledig model voor kapitaalloze vennootschappen (VOL-inb) 

een verkort model voor kleine kapitaalloze vennootschappen (VKT-inb)

een micromodel voor kapitaalloze microvennootschappen (MIC-inb).

De NBB aanvaardt de nieuwe modellen vanaf 1 januari 2020 in pdf-formaat. Neerlegging onder de vorm van een gestructureerd dataformaat (xbrl) kan pas vanaf 1 april 2020. Verenigingen en stichtingen moeten nog wachten tot 2021.

Groot, klein, kleiner

Grote vennootschappen moeten een volledig schema neerleggen, kleine vennootschappen kunnen voor een verkort schema gaan. De grens tussen groot en klein is al enige tijd stabiel: een vennootschap is groot als ze 2 of 3 van de volgende drempelwaarden overschrijdt:

Personeelsbestand: 50 FTE

Omzet: 9.000.000 euro

Balanstotaal: 4.500.000 euro

Beursgenoteerde vennootschappen moeten altijd het volledig model gebruiken.

Een microvennootschap is een kleine vennootschap die maximaal 1 van de volgende drempelwaarden overschrijdt:

Personeelsbestand: 10 FTE

Omzet: 700.000 euro

Balanstotaal: 350.000 euro

De microvennootschappen mogen het micromodel gebruiken.

Voor vennootschappen die nog onder het oude regime vallen, blijven de bestaande 3 modellen (volledig, verkort en micro) gewoon verder bestaan tot de nieuwe wetgeving ook voor hen begint te gelden.

Noteer nog wel dat de NBB neerleggingen op papier van de jaarrekeningen van vennootschappen, verenigingen en stichtingen vanaf 1 januari 2020 niet meer aanvaardt.

Zie: https://www.nbb.be/nl/balanscentrale/opmaking/modellen-van-de-jaarrekening